Ora Pamantului este un eveniment international, organizat in ultima sambata a lunii martie a fiecarui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrica fata de problema dioxidului de carbon emis in atmosfera la producerea energiei electrice. Ora Pamantului consta in stingerea luminii si oprirea aparatelor electrocasnice neesentiale timp de o ora,in mod voluntar, atat de catre consumatorii individuali cat si de catre institutii si unitati economice.
Acest eveniment este promovat de World Wide Fund for Nature Australia ( WWF ), un grup international de lobby pentru mediu si cotidianul australian Sydney Morning Herald. Prima Ora a Pamantului a avut loc la Sydney, cel mai mare oras din Australia, intre orele 19:30 si 20:30 la 21 martie 2007. Prin Ora Pamantului 2007 se estimeaza ca electricitatea consumata in Sydney a scazut intre 2,1% si 10,2% in aceea ora si ca au participat 2,2 milioane de oameni.
In Romania, unele dintre cele mai importante institutii au participat la Campania “ Ora Pamantului ”, urmand exemplul cladirilor emblematice de pe mapamond care au luat parte la strigatul vietii impotriva pericolelor generate de incalzirea globala. Oameni, organizatii, companii si institutii din toate orasele tarii au marcat Ora Pamantului, un eveniment care prin gestul simplu de stingere a luminilor trage un important semnal de alarma la adresa efectelor dezvoltarii iresponsabile.
In 25 martie, la ora 20.30 va incepe ” Ora Pamantului ”. Pentru protejarea climei, oamenii din intreaga lume vor stinge luminile timp de ora, pentru a zecea oara de la lansarea acestei initiative, si ar putea fi deconectate si toate aparatele electronice.