Avem nevoie de:
catina proaspata
miere ecologica
storcator de rosii
borcane sau sticlute pentru depozitare
Catina se spala bine in apa rece. Eu folosesc o masina de tocat care are si functia de storcator de rosii pentru a extrage sucul. Pun fructele de catina in masina si astfel incepe procesul. In bolul in care se scurge sucul de catina pun o sita care impiedica sa treaca semintele si coaja.
Extractul obtinut il indulcesc cu miere ecologica in proportie de 1:1.
Torn siropul de catina in borcanele sterilizate, le închid ermetic cu capac si le pastrez în frigider.
Il administram dimineata pe stomacul gol, inainte de micul dejun: intr-un pahar pun 2-3 lingurite de sirop de catina pe care le diluez cu apa plata.
Pentru a amesteca se folosesc ustensile de lemn, sticla sau plastic, evitand astfel oxidarea.
Iata cateva dintre proprietatile curative ale catinei si beneficiile aduse de consumul ei:
– concentrat de substante bioactive
– continut ridicat de vitamine, minerale si acizi organici, extrem de importante pentru prevenirea si tratarea multor boli.
– siropul de catina este o sursa bogata de vitamina C si E – puternici antioxidanti naturali, caroten – provitamina A, dar si vitaminele B1, B2, acid folic, K, E, multe flavonoide, licopen, fier, mangan, bor, potasiu
– stimuleaza digestia, creste secretia de enzime digestive si biliare
– creste rezistenta organismului la infectii
– are efect biostimulator
P.S. O alta metoda de a ne bucura de beneficiile catinei este folosirea fructelor de catina intregi: intr-un borcan se pun 3 parti catina, 1 parte miere, se lasa la macerat in frigider cam o saptamana. Adultii pot consuma fructele de catina ca atare, pentru copii insa se pun in blender 1-2 linguri de catina cu miere, se adauga apa, se mixeaza apoi se strecoara lichidul de seminte si coaja.