Labour Day ( Ziua Muncii ) este cunoscuta si sub denumirea de May Day ( Ziua Mai ). Reducerea normei orare zilnice de lucru sta la originea semnificatiei zilei de 1 mai, ca Ziua internationala a muncitorilor. In anul 1872, circa 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria constructiilor, au demonstrat, cerand reducerea timpului de lucru la 8 ore.
Ziua de 1 mai a devenit cunoscuta in lumea intreaga in urma unor incidente violente, pe data de 3 mai 1886, in Piata Heymarket din Chicago. Numarul grevistilor se ridicase la peste 65.000, iar in urma ciocnirii cu politia au rezultat mai multe victime.
In 1889, Congresul Internationalei a II-a a decretat 1 Mai ca Zi internationala a muncii, in memoria victimelor grevei generale din Chicago. Primele manifestatii au avut loc în 1890, atat in SUA, cat si in principalele tari europene printre care si Romania. De atunci, an de an, in aceasta zi muncitorii au prilejul sa-si exprime public cererile privitoare la conditii mai bune de munca.
In Romania, Ziua Muncii a fost sarbatorita pentru prima data in 1890, iar in timpul comunismului aceasta sarbatoare a fost marcata, ca si in alte tari comuniste, de manifestari propagandistice. Dupa revolutia din decembrie 1989, timp de mai multi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sarbatorita prin festivitati propagandistice, insa a fost marcata prin evenimente sociale, in aer liber.
In cele mai multe state, ziua de 1 Mai este zi libera. Pe de alta parte, in numeroase tari din intreaga lume au loc manifestatii ale sindicatelor care folosesc acest prilej pentru a-si face publice revendicarile sociale sau profesionale.
Cu prilejul acestei zile si Google isi modifica in fiecare an logoul pentru a sarbatori Ziua Internationala a Muncii.