Pentru astazi am ales sa abordez un subiect ce trebuie cat mai mult introdus in cotidianul nostru si anume certificatul energetic al locuintei.
Poate ca unii din voi va intrebati ce este un certificat energetic asa ca ales sa va prezint ce am aflat eu din sapaturile mele: certificatul energetic este un document eliberat in conditiile legii din Romania de catre un specialist pe numele sau de auditor energetic, este un document cu valabilitate 10 ani, care atesta performanta energetica a louintei tale. Certificatul energetic este util oricarei locuinte, dar este si mai util in cazul in care va doriti sa o inchiriati sau sa o vindeti pentru ca cel/cea care doresc sa inchirieze sau sa o cumpere sa cunoasca inainte de incheierea formalitatilor legale care este consumul energetic al cladirii.
Sa facem un scurt exercitiu zic eu si sa vedem cum arata casa ta si cum iti sporesti tu confortul si de ce nu, iti scazi consumul de energie. Casa ta este la propriu oglinda ta, asa cum tu respiri si traiesti, asa cum tu te alimentezi cu energie ( si pozitiva si din pacate negativa pentru ca noi oamenii suntem niste corpuri pline de energie si preluam tot ce este in jur si drept urmare si energia celor ce ne inconjoara care poate fi buna sau mai putin buna ), asa si ea, casa ta, rezoneaza cu tine si sunteti intr-un acord complet ( bine, evident ca nu tot timpul ).
Cum iti sporesti confortul din casa ta si cum reusesti sa mai scazi ca bonus si consumul de energie?
Pai eu o sa ma iau pe mine drept exemplu si o sa va povestesc ce fac eu pentru a imi atinge nivelul de confort in casa si ce modalitati am gasit in a mai scadea consumul energetic.
In primul si in primul rand imi place la nebunie casa sa fie plina de plante ( se stie ca plantele si florile au efect terapeutic si nu in ultimul rand ridica moralul si dupa cum arata acest secol al vitezei si goanei dupa orice, e cazul sa existe ceva in viata noastra care sa ne ofere un boost de energie… asa ca vorba americanului „ the more the merrier ” ). Drept urmare terasele mele vara, respectiv toata casa mea iarna sunt ca o explozie de plante si flori si da, imi face enorma placere sa ma relaxez seara la un pahar de vin in mijlocul naturii create si asa reusesc sa imi incarc bateriile si sa raman pozitiv chiar daca unele zile sunt mai putin bune decat altele. Drept urmare, proprietar fericit, casa fericita.
Dupa aceea, cred ca daca vorbim de confortul din casa, sau confortul pe care mi-l creez singur, trebuie sa punctez ca seara cand ajung acasa imi place sa am o lumina cat ma difuza, pentru ca dupa o zi de intalniri si birou, simt nevoia de un moment de relaxare vizuala si atunci, in loc sa folosesc clasica lumina din casa ( chiar si fie ea difuza ) prefer sa aprind cat mai multe lumanari si sa ma relaxez incercand sa uit de nebunia zilei ce tocmai s-a incheiat. Iarasi ajung la aceeasi concluzie ca si mai sus: proprietar fericit, casa fericita si am si un consum scazut de energie cu aceasta ocazie.
Iarasi dupa multa cercetare si citit pe tot felul de forumuri, de citit diverse articole scrise de oameni din domeniu, am ajuns la concluzia ca un laptop consuma de cel putin 2-3 ori mai putin decat un desktop, asa ca neavand personal nevoie de o putere de procesare extrem de mare, m-am orientat spre un laptop si concluzia a fost aceeasi: proprietar fericit si casa cu consum energetic redus.
Tot din dorinta de a mai scadea consumul de energie din casa, am ales sa inlocuiesc becurile obisnuite cu becuri cu LED pentru ca am constatat ca au un consum foarte foarte mic ( ceva de genul de 7-10 ori mai mic decat un bec obisnuit ) si o durata de viata mult mai mare mare.
Acum, respira adanc, gandeste-te putin si dupa aceea strange toate becurile vechi din casa si incearca sa stai o ora cu toate luminile din casa stinse si gandeste-te ca atat casa, cat si Pamantul se simt recunoscatori pentru ora aceea in care a lipsit un consumator si chiar daca nu este astazi Ora Planetei, tu stii ca ai facut diferenta cu ceva. Concluzie: proprietar fericit si casa fericita.
Acum ca v-am destainuit ce fac eu, spune-mi si tu ce faci pentru a-ti spori confortul din casa si pentru a si scadea consumul de energie ?
- Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017