Riscul contractarii unei polite RCA false este minim, in contextul in care atat la nivelul formularelor tipizate, cat si la nivelul mecanismelor de raportare si control exista suficiente elemente de siguranta.
Cu toate acestea, consumatorii de asigurari au la randul lor un rol important in prevenirea sau descoperirea la timp a unor asemenea cazuri, respectand anumite masuri recomandate:
• Trebuie sa fiti atenti daca societatea care elibereaza aceste polite ( direct sau prin intermediul brokerilor ) are dreptul de a practica pe teritoriul Romaniei asigurarea obligatorie RCA.
• Trebuie sa verificati corectitudinea completarii rubricilor existente in contract si polita, respectiv informatiile despre partile implicate in contract, perioada de valabilitate a asigurarii, prima de
asigurare, clasa bonus-malus, datele tehnice ale vehiculului ( numarul de inmatriculare/inregistrare, numarul de identificare al vehiculului ) conform documentelor de identificare ale acestuia, precum si statele in care polita de asigurare are valabilitate. Forma si continutul politei de asigurare RCA, precum si caracteristicile tehnice care trebuie indeplinite pot fi vizualizate pe pagina ASF, la rubricile Legislatie sau Consumatori.
• Consumatorii sunt sfatuiti sa utilizeze, ori de cate ori este necesar, baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civile auto incheiate pe teritoriul Romaniei unde pot verifica existenta politei achizitionate