Pe data de 26 martie, este marcata Ziua internationala a luptei impotriva epilepsiei, cunoscuta la nivel mondial sub denumirea de Purple Day, zi care vizeaza cresterea gradului de constientizare la nivel mondial a epilepsiei.
Aceasta zi fost initiata in 2008, în Canada, de catre Cassidy Megan ( in varsta de numai 9 ani, care se lupta cu aceasta boala ) impreuna cu mama sa, Angela Cassidy Megan.
În prezent, este marcata in peste 50 de tari din lume, cu scopul de a creste gradul de informare in privinta bolii, risipind astfel miturile asociate epilepsiei. Culoarea acestei zile este mov. Purtand un obiect de aceasta culoare sau folosind iluminatul colorat astfel, ne manifestam solidaritatea cu cei care sufera de epilepsie.
Ce este epilepsia ?
Epilepsia este o tulburare neurologica, ce afecteaza peste 50 de milioane de oameni in întreaga lume, care apare cel mai frecvent fie la varste foarte mici, fie foarte înaintate, iar in aproape 50% din cazuri, cauzele afectiunii nu sunt identificate.
Epilepsia se manifesta prin crize bruste si imprevizibile, de cateva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, in timp ce altele sunt dramatice. Cateva dintre cauzele cunoscute sunt traumatismele craniene, accidente vasculare, infectii, tumori, tulburari de dezvoltare a creierului, suferinta la nastere si factorii ereditari..
Daca nu este tratata corect, epilepsia poate avea consecinte grave asupra pacientului, determinand deterioare fizica si psihica importanta.
Cum poti acorda primul ajutor ?
Acordarea primului ajutor in cazul unei crize nu este complicat, insa necesita asimilarea unor lucruri de baza. Multe tipuri de crize, cum ar fi absentele sau crizele partiale, nu necesita acordarea primului ajutor.
- Pastrati-va calmul
- Asigurati-va ca nu exista nimic în jurul persoanei de care s-ar putea lovi
- Nu încercati sa imobilizati o persoana daca aceasta are o criza convulsiva
- Nu bagati nimic în gura persoanei respective – contrar credintei populare, daca o persoana are o criza nu poate sa-si inghita limba
- Nu-i dati persoanei respective apa, pastile sau mancare pana ce nu isi revine complet
- Daca se prelungeste peste 5 minute, sunati de urgenta la 112
Dupa ce se termina criza, persoana ar trebui asezata pe partea sa stanga. Retineti ca exista riscul ca, inainte sa isi revina complet, pacientul sa vomite. Prin urmare, capul ar trebui sa fie intr-o parte, astfel încat voma sa nu fie inghitita. Ramaneti alaturi de persoana pana cand isi revine complet ( 5-20 de minute ).
De asemenea pe durata crizei incercati sa observati cat mai atent ce se petrece cu pacientul si incercati sa interactionati cu acesta pentru a fi capabil sa oferiti informatii importante pentru diagnosticare cum ar fi: daca pacientul poate vorbi, daca intelege ce spuneti, daca are sau nu o pareza in timpul sau la sfarsitul crizei.