Care sunt NOILE REGULI PENTRU TROTINETELE ELECTRICE ?!

Articol din categoria: Despre ce scriu ?

Trotineta electrică este solutia ideala de a te deplasa într-un oraș aglomerat și ar putea fi forma rapidă de decongestionare a traficului. 

La nivelul orașului București s-au înmulțit numărul utilizatorilor de  trotinete electrice, acestea putând fi și închiriate foarte ușor cu o aplicație de pe telefonul mobil din orice colț al orașului. În aceste condiții este util și important de știut ce obligații avem când utilizăm aceste mijloace de transport în traficul de zi cu zi.

Comunitatea conducătorilor de trotinete electrice din București are momentan peste 7.000 de membri.

Conform dispozițiilor Codului Rutier, trotineta electrică este vehiculul cu două sau trei roţi şi ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu un loc şezând pentru conducător, al cărui punct de şedere de referinţă se află la o înălţime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor cu două roţi, respectiv la o înălţime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric.

Vârsta minimă de la care aceste vehicule pot fi conduse pe drumurile publice este de 14 ani. Pentru minorii între 14-16 ani este obligatorie purtarea căstii de protecție la momentul conducerii trotinetei pe carosabil.

În luna octombrie, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice. Prin hotărârea adoptată, se reglementează concret normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice, similar conducătorilor de biciclete, precum și a condițiilor tehnice pentru trotinetele electrice similar celor prevăzute pentru biciclete.

Cu alte cuvinte: trotinetele electrice intră în legalitate !

Principalele reguli stabilite de circulație prin hotărârea adoprtată aplicabile pentru conducătorii de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.

În lipsa pistelor, conducătorii de trotinete pot circula inclusiv pe drum – cu condiția ca pe acel tronson să nu fie permisă o viteză mai mare de 50 de kilometri la oră.

Trotinetele electrice trebuiesc conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.

Toți utilizatorii de trotinete electrice, în calitatea lor de participanți la trafic trebuie sa respecte obligatoriu semnificațiile semnalizării rutiere şi toate regulile de circulație.

Astfel spus, utilizatorii de trotinete electrice trebuie sa respecte indicațiile semnelor de circulatie STOP, Cedeaza Trecerea, să acorde prioritate pietonilor la trecerile de pietoni, să semnalizeze și să se asigure la momentul schimbării direcției de mers, să respecte regulile de circulatie în intersectiile semaforizate și în cele cu sens giratoriu etc.

Mai jos regăsești câteva lucruri complet interzise pentru un conducător de trotinetă electrică:

  • Conducerea trotinetelor pe trotuar;
  • Trasportul unui alt pasager pe trotinetă;
  • Conducerea trotinetei neechipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente pe timp de noapte;
  • Conducerea trotinetelor atunci când se află sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive;
  • Conducerea trotinetelor electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă;
  • Conducerea trotinetelor electrice fără a menține contactul cu solul;
  • Conducerea trotinetelor electrice atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.
Exemplu de asa NU
                  Exemplu de asa NU !!

Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

În ceea ce privește regulile condițiilor tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace și să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.

De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Voi ce părere aveți ? 

Ți-a plăcut ce ai citit? Click pe unul din butoanele de mai jos să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.