In contextul unui fenomen tot mai accentuat de imbatranire a populatiei care pune presiune din ce in ce mai mare asupra mecanismelor de protectie sociala, gestionarea sistemului public de pensii a reprezentat o provocare pentru toate statele lumii, inclusiv pentru cele dezvoltate economic, cu sisteme de securitate sociala de traditie.
Astfel, atat la nivel european cat si la nivel national, s-a ridicat problema reformarii acestor sisteme pentru a asigura sustenabilitatea schemelor publice de pensii, in vederea cresterii calitatii vietii pensionarilor, mai apropiata de cea din perioada activa, prin introducerea si implementarea in cadrul sistemului de asigurari sociale a unor doua componente noi, una obligatorie cealalta facultativa, ambele administrate de catre companii private.
Ce inseamna reforma pensiilor?
• REFORMA pensiilor inseamna extinderea bazelor sistemului de pensii prin adaugarea a inca doua surse de pensie (Pilonul II si Pilonul III), suplimentar la pensia publica de Stat (Pilonul I).
• PILONUL II este denumirea data sistemului de pensii administrate privat, cu contributii definite, obligatorii pentru persoanele de pana in 35 ani si optionale pentru persoanele cu varsta cuprinse intre 35 si 45 de ani
• PILONUL III este denumirea data sistemului de pensii facultative, administrate de companii private, sistem bazat pe conturi individuale si aderare facultativa.
PILONUL III
FLEXIBILITATEA PILONULUI III:
Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (Pilonul II), legislatia Pilonului III nu interzice participarea la pensiile facultative in functie de varsta, oricine putand contribui in sistem cu pana la 15% din veniturile brute realizare lunar. Pentru a putea beneficia de o pensie facultativa, conditiile legale impun ca fiecare participant sa aiba cel putin 90 de contributii lunare (nu neaparat consecutive) facute la fond, o varsta de cel putin 60 de ani si o suma minima acumulata.
Liniste si siguranta:
-
Pentru angajat, pensia privata aduce siguranta, confort si liniste la momentul pensionarii, prin acumularea si fructificarea contributiilor stranse de-a lungul vietii,in contul/conturile personal din cadrul fondului de pensii facultative.
-
Pentru o pensie suplimentara celei de din sistemul public si celei „obligatorii” (sistemul fondurilor de pensii administrate privat – Pilonul II) puteti opta si pentru o pensie facultativa. In Pilonul III puteti contribui cu pana la 15% din salariu.
Motivarea salariatilor:
-
Pentru angajatori, pensia privata facultativa poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariatilor si de management al resurselor umane dar si o solutie avantajoasa din punct de vedere fiscal – deductibilitatea fiscala se ridica la 400 de euro/an pentru fiecare angajat si la 400 de euro/an pentru angajator.
-
Companiile au acum oportunitatea de a-si atrage angajatii de partea lor prin oferirea de pachete de pensii private facultative (Pilonul III), pentru care beneficiaza de deduceri fiscale.
Cu cat contributia la pensia facultativa e mai mare cu atat pensia poate fi mai mare.
• Nu platesti impozit pentru contributie.
• Suma cu care contribui se deduce din impozitul pe venit.
• Esti protejat financiar. La 60 de ani, suma acumulata in cont va fi la dispozitia ta. La fel se va intampla si in caz de invaliditate permanenta. In caz de deces, mostenitorii legali vor beneficia de banii din contul tau.
• Ai libertate de miscare. Tu decizi: fondul de pensii la care contribui, nivelul contributiei si perioada in care o sa cotizezi.
• Siguranta – rata de rentabilitate a fiecarui fond de pensii se compara cu rata minima de rentabilitate a fondurilor din piata. Daca un fond este sub rata minima timp de patru trimestre consecutive, administratorul pierde autorizatia de functionare, iar activele vor fi transferate altui fond. Acesta nu este singurul element de siguranta oferit de legislatia pensiilor private.
Daca doriti sa contribuiti la o pensie privata pilon III puteti contacta brokerul de pensii private RITTER -> aici