Povestea mea incepe cu momentul in care am decis sa plec dintr-o corporatie multinationala si sa pornesc in 2010 singur atunci cu forte proaspete si increzator nevoie mare, afacerea mea principala si de suflet – Broker de Asigurare. Sigur ca, in paralel cu aceasta, am mai dezvoltat si alte mici afaceri, dar brokerul reprezinta practic ” copilul ” meu de 7 ani. Business-ul in segmentul de asigurari este foarte competitiv si fiind si o piata reglementata este si foarte riguros, dar consider ca daca esti bun din punct de vedere profesional si extrem de serios 50% din sansa reusitei tale este acoperita .
Daca mi-ar fi spus cineva ca drumul unui antreprenor tanar este atat de dificil si ca lumea te vede tanar si considera ca esti fara experienta si uneori te refuza politicos doar pe motiv ca esti tanar, poate ca optam de la inceput pentru o idee de afacere mai usoara, cu un know-how impartasit de oameni experimentati care s-au lovit de anumite probleme si le-au gasit rezolvare si le-au pus intr-un caiet si poate si cu un risc mai redus, de ce nu, cred ca as fi optat pentru o franciza . Motivul este simplu si destul de sanatos pentru antreprenor: pornesti intr-o afacere in care ai un manual de instructiuni cu ce sa faci si ce sa eviti, la ce furnizori sa apelezi, cum se rezolva anumite situatii etc, in principiu acel manual este ce a gandit masterfrancizorul ca atunci cand iei franciza sa ai o afacere profitabila.
Pe langa pasiunea mea legata de partea de finante si asigurari, o alta pasiune ( insa de aceasta data personala ) de-a mea este cafeaua. Asa cum imi place sa spun: sunt consumator de cafea, dar nu am cunostiintele necesare ale business-ului cu si despre cafea astfel incat sa pornesc genul acesta de afacere fara sa ma lovesc de diverse probleme a caror rezolvare nu as putea sa o gasesc rapid. Si atunci, fiind un antreprenor cu experienta deja in piata afacerilor din Romania, aleg varianta prietenoasa si mai putin dificila: franciza .
Sigur si aici este o chestiune de alegere si totusi cum si dupa ce criterii alegi franciza profitabila? Asa ca te gandesti, analizezi, pui pe hartie, calculezi, asculti sfaturile si te ghidezi dupa consilierea unor persoane experimentate in acest domeniu si pana la urma tragi linie si alegi.
Eu am ales dupa acest model franciza The Coffee Shop . Un concept proaspat si care m-a atras din prima secunda de cand i-am descoperit cu unul din primele lor magazine din strada Mendelev.
Admir modul in care cei de la The Coffee Shop au reusit sa dezvolte o afacere de succes in domeniul cafelei, dar si a altor produse complementare ( ceai, consumabile Horeca, ciocolata calda, aparate pentru prepararea cafelei etc ) si au reusit sa intre in piata locala cu un concept pe care eu il vazusem initial doar in strainatate : ideea de magazin si cafenea in acelasi timp. Locul unde te opresti dimineata sa iti bei cafeaua inainte de prima intalnire de la birou, dar iti si iei cafeaua proaspat macinata pentru acasa.
Una si cu una fac doua, asa ca m-am decis, am mers mai departe si am batut palma, am gasit spatiul si ne-am apucat de lucrari si renovari pentru o noua locatie, de aceasta data insa franciza The Coffee Shop . Cum gestionez franciza? Ca si prima experienta in ceea ce priveste acest domeniu am sa aleg sa ma ghidez dupa manualul de instructiuni si daca pot aduce plus valoare la nivel de companie ( idei creative, modalitati de a diversifica afacerea etc ) cu siguranta ca am sa comunic celor de la Partener Coffee Services si poate impreuna vom reusi sa gasim solutia optima dezvoltarii.
Sper ca dupa experienta care sigur o sa se transforme intr-o reusita sa pot sa ma gandesc si pentru segmentul meu principal de afacere ( Broker de Asigurare ) sa dezvolt un sistem si de aceasta data eu sa fiu masterfrancizorul .
- Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2017
1 comentariu Adaugă comentariu