Am visat cu totii la zilele de primavara si de cateva zile aceasta s-a instalat deja si ne bucuram de soare. Calendaristic primavara incepe pe 1 martie. Pe langa caldura, soarele de pe cer, ciripitul pasarelelor sau florile din jur, un alt semn al primaverii sunt martisoarele.
In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor – fete si baieti deopotriva.
Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric.
Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: “Ia-mi negretele si da-mi albetele”.
Va intrebati daca martisorul este o traditie nationala sau internationala?
Foarte multi vor raspunde ca este un obicei romanesc si ca nu mai exista si la alte popoare. Altii vor sti doar de martisorul de la Bulgari.
Unii spun ca martisorul este un obicei traditional romanesc si ca popoarele de langa noi l-au imprumutat datorita frumusetii traditiei.
Un lucru este cert: sarbatoarea martisorului apare din Maramures si Bucovina de nord istorice pana la granita cu Grecia.
O melodie speciala, in prag de primavara
https://www.youtube.com/watch?v=qmxFAT581T4