Pensia facultativa, o varianta de economisire pe termen lung

Articol din categoria: Despre ce scriu ?

Ce este pensia facultativa ?

Pensia facultativa denumita si pensia Pilonul III este diferita de pensia privata Pilonul II, fiind o modalitate de a economisi suplimentar,facultativ.Economiile acumulate pentru perioada pensionarii sunt necesare,data fiind valoarea pensiei de la stat,comparativ cu valoarea salariului obtinut inainte de pensionare.In viitor pensiile de la stat vor deveni si mai mici,caci numarul angajatilor romani este in scadere, in timp ce numarul pensionarilor romani este in crestere ( conform studiului EFOR – pensiilor romanilor in 2040). 

Contul de pensie facultativa

Contul de pensie facultativa al carui proprietar unic sunteti este format din contributiile personale si/sau cele efectuate de angajator pe numele dumneavoastra si reprezinta economiile dumneavoastra personale la un Fond de pensii facultative.Aveti posibilitatea sa verificati in orice moment, cu titlu gratuit, valoarea activelor din contul personal si unde sunt investiti banii dumneavoastra, accesand site-ul fondului de pensii facultative unde ati contribuit.

Cati bani ar trebui sa economisiti lunar pentru pensie ?

Cu cat sunteti mai tanar,aveti mai mult timp pana la pensie,adica puteti economisi in fiecare luna o suma mai mica pentru pensia facultativa.Daca sunteti mai aproape de perioada iesirii din activitate ,ar trebui sa va ganditi sa puneti deoparte o suma mai mare in fiecare luna pentru contributia dumneavoastra la pensia facultativa,factorul timp fiind unul dintre elementele esentiale care influenteaza valoarea contului dumnevoastra la momentul revendicarii acestuia.In prezent pentru contributiile la pensia facultativa de pana la 150 RON/luna ( echivalentul a 400 euro/an) beneficiati de deductibilitate fiscala.

Cum functioneaza pensia facultativa ?

Contributiile dumneavoastra sunt investite si administrate de profesionisti, pentru a genera un venit suplimentar si a spori, pe termen lung, valoarea acumulata in contul dumneavoastra personal de pensie facultativa.

Puteti sa contribuiti si dupa implinirea varstei de 60 de ani daca obtineti venituri.

Ce se intampla daca nu mai puteti sa contribuiti la pensia facultativa ?

Banii acumulati raman pe numele dumneavoastra in fondul de pensii facultative ales si sunt investiti in continuare.Puteti decide sa va opriti contributiile in orice moment asa cum puteti sa reluati plata contributiilor in orice moment.De asemenea, puteti majora contributia oricand sau o puteti diminua, respectand suma minima lunara (60 de lei ), conform prospectul Fondului.

Cum beneficiati de banii acumulati ?

Situatia 1: Ati implinit 60 de ani. Oricand dupa implinirea varstei de 60 de ani, puteti solicita administratorului fondului de pensii facultative sa va plateasca contravaloarea unitatilor de fond acumulate,banii dumneavoastra fiind investiti in continuare, pana la momentul revendicarii,

Situatia 2: Sunteti in situatia nefericita de a avea o invaliditate de gradul I sau II nerevizuibila,inscrisa intr-o decizie medicala privind capacitatea de munca.In acest caz, puteti revendica oricand plata activului net acumulat in contul dumneavoastra personal de pensie facultativa.

Situatia 3: Deces. In eventualitatea unui deces,survenit inainte de revendicarea activului personal,mostenitorii dumneavoastra legali pot revendica contravaloarea activului acumulat in contul dumneavoastra de pensie facultativa.

RITTER – Broker este partenerul dumneavoastra de incredere si ne dorim sa va oferim in continuare servicii la standarde inalte,care sa raspunda tuturor exigentelor dumneavoastra.Increderea pe care ne-o acordati ne onoreaza si da un plus de valoare companiei noastre.

 

Ți-a plăcut ce ai citit? Click pe unul din butoanele de mai jos să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.