Wasabi inseamna “ floarea soarelui din munti ”. Numele provine din locul unde creste planta. Datorita schimbarilor civilizatiei este din ce în ce mai greu de gasit in stare naturala.Wasabi face parte din familia Crucifere.
Este cunoscuta si sub numele de „ hrean japonez ”. Radacina este folosita ca si condiment si are un gust extrem de puternic.
Spre deosebire de ardeiul iute care irita papilele gustative, wasabi produce vapori care irita caile nazale. Creste de-a lungul cursurilor de apa din muntii Japoniei.
Contine provitamina A, vitaminele din grupul B, vitamina C si saruri minerale.
Radacina de wasabi este comercializata in stare cruda sau gata prelucrata sub forma de pasta. Odata ce wasabi este prelucrat sub forma de pasta, trebuie pastrat închis etans, altfel isi pierde rapid gustul. Din acest motiv, bucatarii japonezi care prepara sushi servesc wasabi asezat intre peste si orez.
Frunzele proaspete de wasabi sunt si ele comestibile si pastreaza intr-o anumita masura gustul si iuteala specifica radacinii. Se pot consuma murate peste noapte in otet cu sare sau fierte si servite cu sos de soia.
Iritatia cailor nazale provocata de wasabi dispare relativ repede comparat cu cea provocata de ardeiul iute.
Wasabi este servit impreuna cu sosul de soia ca si condiment alaturi de sushi sau sashimi. Uneori wasabi si sosul de soia se amesteca formand un sos numit „wasabi-joyu”. Wasabi se foloseste uneori presarat pe diverse legume care mai apoi sunt prajite in ulei si servite ca aperitiv.
De mii de ani Wasabi a fost considerat un antidot pentru intoxicatii alimentare (in special cu peste crud) iar oamenii de stiinta au dovedit acest lucru. Are proprietati fungicide, antiseptice precum si efecte diuretice. Stimuleaza secretia gastrica si este recomandat ca remediu pentru arsurile la stomac. Pentru uz extern se foloseste sub forma de comprese la artrite si nevralgii. Wasabi este o sursa de polifenoli, bogata in antioxidanti si reduce influenta radicalilor liberi.
Puteti viziona un mic documentar despre Wasabi dand click aici
1 comentariu Adaugă comentariu
Bună dimineața.
Da, am mi-a plăcut articolul. Am găsit de cumpărat o rădăcină întreagă de wasabi cu 204 lei. Dacă o cumpăr o pot planta ca pe hrean sau ghimbir?
Fiind f scumpa nu vreau sa risc.
Va mulțumesc. O duminica frumoasa.
Cu stimă. Barbara Panco